Den hyggelige – men svære – julefrokost

Julen står for døren og dermed også de forskellige julearrangementer; i børnehavn, i skolen, på arbejdspladsen, hos familie og venner. Det er glædeligt at blive inviteret, men for personer med kombineret syns- og høretab kan det være særdeles energikrævende at deltage og udbyttet kan være reduceret  – eller måske bare et andet!

I den mørke årstid foretrækker mange at hygge med stearinlys og at begrænse belysningen i øvrigt. Julefrokosten foregår ofte rundt om et bord, hvor der både bliver snakket med den ene og den anden sidemand og måske på kryds og tværs henover bordet. Der står mange tallerkener og fade på bordet. Måske endda på et buffetbord. Så personen med kombineret syns- og høretab skal både forholde sig til kommunikation og valgmuligheder og til at spise pænt.

Den svære hyggesnak om julefrokosten minder personen med kombineret syns- og høretab om, at han eller hun ikke kan deltage på lige fod med andre. De andre griner, men hvad griner de ad? De små bemærkninger bliver ikke hørt. Måske ser han eller hun ikke, at en person henvender sig og gerne vil snakke, fordi det kræver fokus at spise maden. Det er let at komme til at føle sig ved siden af eller decideret udenfor fællesskabet.

En lille anbefaling er, at personen med syns- og høretab (og måske også de nærmeste pårørende) indstiller forventningerne til julefrokosten, så der er en chance for, at det bliver en god oplevelse for alle. Det kan være, at fokus skal være på at nyde den dejlige mad ved bordet og at kommunikationen må vente til bagefter. At det alene kan være en nydelse at mærke andre omkring sig. Eller at succeskriteriet er at have en samtale med sidemanden under maden.

Glædelig december til jer alle!

Malene Strandkvist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *