Fake News eller hvad er fup og hvad er fakta?


I gamle dage var det tilladt en gang om året at komme med falske nyheder i avisen og på TV ; nemlig som aprilsnar. I min bil på vej fra besøg i går eftermiddags hørte jeg  i radioen kloge mediefolk beskæftige sig med det nye begreb “fake news”. Vi bliver i dag udsat for en informationsstrøm fra mange medier,  som det kan være svært at hitte rede i og de kloge mediefolk pegede på, hvor vigtigt det er ,at  journalistikken er på et højt fagligt plan, hvor fakta blev undersøgt og der blev fremstillet et nuanceret billede af en sag. De sagde at “Fake News” både kunne være dårlig  journalistik, men også et bevidst budskab pakket ind som en sand nyhed.

Google

Fakta finder vi  i vores  hverdag ofte når vi googler.Emner vi tager op bliver belyst  af de fakta vi finder på nettet. “Har du ret eller har jeg  ret” bliver også ofte afgjort  fra Google som kilde.Da jeg var barn tog min mor “Sin tids leksikon” frem og afgjorde  sagen. Det var tider.

tre måger flyver i blå himmel

Hvad er mågesnask og fnuller?

Som mor og opdrager kunne jeg måske nok  kunne have brugt Google  til at indsamle viden til de mange spørgsmål om verden  som mine to børn stillede mig.Jeg tog ofte spørgsmålene fra hoften uden at slå fakta op.

De har som voksne “anklaget” mig for noget af den  lærdom de fik fra mig med mine ind i mellem  meget kreative fakta og jeg burde altså nok have været mere omhyggelig med  fakta.

En af de historier de driller mig med nu er historien om måger. Min datter og jeg går på stranden og ser en flok måger. “Hvad spiser måger” spørger hun. “Mågesnask og fnuller” kommer det prompte fra mig og så glemmer jeg alt om det. Senere opdager datteren jo så at “mågesnask og fnuller” ikke er et navne for mågeføde og mor absolut ikke ved alt!

Du lyver ,mor

Vi har netop lige gennemført kursusmodulet Energihuset på “kom igen!” kurset. Noget af det deltagerne er optaget af ,er hvordan de formidler hvordan de ser med RP. Hvad  betyder det med et indskrænket synsfelt, ikke mindst når kommunikation foregår på tegnsprog. Vi kikker på gode apps med synssimulator og små film på YouTube om RP.

Nicole sukker og siger at hun har prøvet at forklare sine børn  hvordan hun ser. Men hendes børn  er åbenbart mere kildekritiske end mine børn var  og siger: “Mor du lyver. Du kan da godt se!”

Ja det kan mor jo godt, men ikke det hele og ikke hele tiden. Det er svært for børn at forstå, men bestemt også for voksne  ægtefæller, kollegaer, læger, sagsbehandlere osv.

Netværkshuset og kurser for pårørende

Derfor ser vi og deltagerne også frem til  pårørendedag i vores sidste modul Netværkshuset, hvor vi  også vil have fokus på, hvornår  svært det kan være at følge med, når man har Usher syndrom.

Mennesker med RP og høretab og deres pårørende har brug for en åben dialog om, hvornår det er svært og hvordan man kan snakke om det og løse noget af det.

CFD Rådgivning  tilbyder faktisk også pårørendekurser, så det kan blive  lettere at leve med i familien på et grundlag der ikke er “Fake News” eller fup men dokumenteret viden/fakta. Alle  er velkommen til at henvende sig til os.

Kirsten

2 thoughts on “Fake News eller hvad er fup og hvad er fakta?

  1. Er det muligt at få links/navn på de gode apps med synssimulator og små film på YouTube om RP som I har brugt på kurset ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *