Hvor der er en vilje

Hvor der er en vilje, er der en vej.

Sådan lyder et gammelt ordsprog, og i denne uge har jeg måttet sande, der er noget om snakken.
Jeg har været så heldig at tilbringe ugen med 29 dejlige mennesker med syns- og høreproblemer i varierende grad. Nogle var helt blinde og døve andre med en syns eller hørerest.

FDDB ( Foreningen Danske Døvblinde) havde spurgt, om jeg ville komme og undervise i at flette tasker i genbrugsmateriale på deres kursus, som hed Kreativ velvære, hvilket jeg da gerne ville. Jeg tog en veninde med, så vi var to om opgaven. Hun kender ikke noget til mennesker, der er blinde og hørehæmmede. Hendes første kommentar var, at det kan da ikke lade sig gøre, når man ikke kan se. Men som sagt, hvor der er en vilje er der en vej. Vi havde otte på holdet nogle helt blinde og andre med en lille synsrest. Her er et billede af kurv flettet af en person, der er helt blind og døv.

img_0350

Vi bruger en bestemt teknik, når man skal folde sådan en taske eller kurv. En af deltagerne  fandt frem til sin egen teknik, så det var mere følbart og resultatet var ovenstående kurv. Så vi fik også lært en ny folde teknik.

Nu er det ikke nok bare at folde, tingene skal også syes sammen. Igen måtte vi sande at synet ikke er nogen hindring, for man ser jo bare med fingrene. Indrømmet det er lidt nemmere, hvis man har en lille synsrest, som billedet herunder viser.

img_0352

En af deltagerne, der var med for første gang, sagde ”Det er den bedste uge i mit liv, her bliver jeg mødt, som den jeg er.”

Hvad vil jeg så med det? Jo moralen må være, at vi ikke bare skal tage for givet, at har man en syn- og hørenedsættelse, så kan man ikke dette eller hint. Jeg er gang på gang blevet overrasket over hvilken energi og drive, der er i døvblinde trods udfordringerne, og nu er min veninde også blevet overbevist om det gamle ordsprog – Hvor der er en vilje, er der også en vej.

Else Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *