Kunst kan få syge i arbejde

Sådan lyder overskriften på en af dagens avisers forside. Avisen  refererer til en rapport fra 2017 om kultur og sundhed af Ph.d. Anita Jensen fra Aalborg universitet, der konkluderer at kunst og kultur kan have en positiv effekt både psykisk og fysisk.

Maske af ansigt lagt i naturen

Kultur på recept

Dette er ikke så udbredt endnu i Danmark,men f.eks. Kolding  kommune kører et kunstforløb på 10 uger med fokus på litteratur, musik og billedkunst.Jeg tænker på så mange mennesker jeg har kendt genem tiden, der har fundet en vej ud af det mørke en sygdom eller et funktionstab satte dem i. De har enten selv skrevet eller læst; malet eller set på malerkunst, komponeret, spillet  eller hørt musik. Jeg selv kan ikke undvære at læse skønlitteratur. Det er min medicin!

Kultur i vores rehabiliteringstilbud?

Som døvblindekonsulent bliver jeg da rigtig inspireret af at læse om kulturprojekter med en sundhedsfremmende sigte.

Jeg husker en episode for mange år siden med en borger , der havde tinnitus og depression. Jeg var som konsulent med i en af samtalene i et terapeutisk forløb hos psykologen, hvor de fik fokuseret på glæde over det varme vand i badet om morgenen- en lille ting, men en hverdagsting, han kunne og lige der kunne det støtte til at  at opdage  glæde igen. Jeg går sjældent i bad uden at tænke på episoden og husker at glæde mig over at mærke det varme( eller det kolde) vand på huden.

I vores arbejde taler vi jo meget om at kunne kompensere for det sansetab , som man har med syns og høretab og vi har tidligere omtalt et svensk kunstprojekt for døvblinde med fokus på de taktile sans http://www.cfdblogger.dk/kunst/

Jeg vil da lige huske at tage kulturen med på arbejde!

KIrsten

 

En tanke om “Kunst kan få syge i arbejde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *