Menneskebiblioteket- ung med særligt handicap

Jeg ledte og ledte i vores blogindlæg fordi jeg mente at vi havde skrevet om det tidligere. Det havde vi ikke  og det var egentlig godt nok, fordi der fornylig  var et superfint portræt i TVLorry af en herlig ung fyrAnders  som vi døvblindekonsulenter kender fra FDDBs bestyrelse ,FDDB ungdom og som IKT-instruktør.

Jeg søgte på nettet ,så og huskede så at foreningen Menneskebiblioteket fik en “dialogpris ” i år.

Foto af Anders der taer med en kvinde- Ovenover står at det er serien menneskebiblioteket Anders i udsendelsen.

Menneskebiblioteket

Det drives af en forening, der arbejder for tolerance og dialog og nedbrydelse af fordomme, specielt for de mennesker, der ikke ser ud eller har livsformer som de fleste.

Man  kan låne et menneske, der stiller op og fortæller om deres særlige livsvilkår og man må spørge løs .”Rigtige mennesker, rigtige samtaler”, skriver foreningen på deres hjemmeside.

TV2lorry :Ung med særligt handicap

Værten John Rahbek er låner på Menneskebiblioteket og udfordrer sine fordomme i en række afsnit. I går så jeg så afsnittet om Anders Fransson. Det var en fin halv time i selskab med Anders, der bekræfter at vi mennesker kan rejse os og gå fremad, når man finder den indre kriger frem og ikke bliver offer for svære livsvilkår.

Anders sagde mange kloge ting om at være døvblind ,men også at se særlig ud og ikke kunne  svede, have hud uden hår og  tandproblemer.  Det sjældne syndrom er kendt i hans familie, men kun har 70 har det i Danmark.

Anders fortalte om den hjælp der dur for ham: IKT, hjælpemidler ,kontaktperson og haptiske signaler. Rengøring og madlavning var lige nu ikke områder, han havde behov for hjælp til udover struktur og nogle få hjælpemidler og taktik.

Er det synd?

Anders bliver spurgt af programværten om det er synd for ham at han ikke kan opleve det samme som andre

Anders siger:” Jeg har aldrig nogensinde oplevet at kunne se normalt så jeg ved sådan set ikke hvad jeg går glip af. Det er ikke synd, men det er ærgerligt at der er nogle ting jeg ikke kan: Jeg kan ikke kørebil, jeg kan ikke cykle, men jeg har ikke prøvet det, så jeg ved ikke hvordan det er at savne det”

Anders blev drillet i folkeskolen og det har siden påvirket ham, men inderst inde har han tænkt “fandme nej, jeg vil frem i livet”. Han har fået god hjælp af synskonsulenter og også psykolog i den proces.

Han vil gerne vise at handicappede også har ressourcer og muligheder, ikke kun begrænsninger

Brug en halv time

Lån en menneskebog på biblioteket eller se afsnittet på Tv2 lorry om Anders og få nedbrudt en fordom eller to.

Jeg takker i hvert fald  Anders for hans mod til at være stå i Menneskebiblioteket og være med til at skabe dialog og viden!

Kirsten

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *