Vi ville ikke være foruden vores søstre

Vi har flyttet rundt på vores kontorer på CFD Rådgivning både i Odense og Fredericia. Ved oprydningen, eller forsøg på når ting skal pakkes ned og op, fandt jeg en fin lille børnebog, som er over 30 år gammel.

I have a sister

Børnebog “I Have A Sister-My Sister Is Deaf” ligger på mit skrivebord

Denne børnebog fik jeg,  da jeg blev 30 år af min søster, der er tegnsproget døv. Jeg brugte den flittigt i min tid som underviser i begynderengelsk for unge døve på Nyborgskolen for mange år siden. Jeg har ikke set den i mange år.

At være pårørende til et menneske med en funktionsnedsættelse, kan give  både bekymring, sorg og glæde .

Vi har på CDFs hjemmeside en lille artikel med to søstre, der beskriver opvæksten med en døv og døvblind søster : Soeskende2010

Også Socialstyrelsen har samlet  en række historier fra forskellige familiemedlemmer til mennesker  med et kombineret syns- og høretab.

Pårørende i centrum

“Hvis du kan leve med det, så kan jeg også”

Sådan sagde Karen, da hendes mand tidligt i deres forhold tog sig mod til at fortælle om sin kombinerede høre- og synsnedsættelse. Hun fortæller i en af artiklerne fra Socialstyrelsens artikelsamling om at være kone til en mand med Usher 2.

Min erfaring er at også pårørende til voksne med funktionsnedsættelse har brug for snak og netværk, så man finder sin rolle i relationen. At skulle være øjne og øre i mange sammenhænge  er ikke ensbetydende med, at man overtager ansvaret. Man  kan risikere at få nogle dumme vaner i parforholdet, som søskende eller som voksne børn.

Som Karen fra artiklen siger, drejer det sig om en god rollefordeling.

Netop kommunikation i parforholdet og familien afholder CFD Rådgivning kurser i.

Jeg har to gode kollegaer, der  udover at være døvblindekonsulenter har taget uddannelse i  PREP, som er en metode til god kommunikation i parforhold.

De næste kurser er lørdag d. 21.maj i København og lørdag d 28.maj i Fredericia.

Flere oplysninger kan fås hos Jane Seiler jas@cfd.dk eller Jette Mistegård Jørgensen jmj@cfd.dk

Kirsten

2 thoughts on “Vi ville ikke være foruden vores søstre

  1. Ja, det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, at et syns- og høretab rammer hele familien. Og at det at kunne kommunikere sammen på en god måde har stor betydning for alle parter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *