“Det siges, at mennesker med døvblindhed har en ekstra drivkraft. Noget, der gør det muligt, selvom forholdene er vanskelige.”

Citatet er snuppet fra beskrivelsen af en ny teaterforestilling, som det svenske rigsteater, rejser rundt med i foråret 2024. Forestillingen er særlig, fordi den handler om Frans Leijon (1879 – 1947), der blev døvblind som barn pga. knopper, og så er manuskriptet skrevet af en forfatter, der selv lever med døvblindhed og hovedrollen spilles af en skuespiller, du gætter det aldrig, som selv lever med døvblindhed.

Teaterstykket fortæller Leijons livshistorie. Den er voldsom og dramatisk. Bloggen “Vintersaga” (https://vintersaga.wordpress.com/2009/08/31/frans-lejon-ett-markligt-levnadsode/) fortæller at Frans som seks-årig blev efterladt i en skov, da han blev døvblind. Han blev fundet og kom på en skole for døve. Han blev senere gartner, tømrer og ikke mindst opfinder. Han er meget kendt i Finland (her er et billede af ham). Det lyder som en fascinerende fortælling om et menneske med en særlig historie.

Teaterstykket turnerer rundt i Finland og Sverige. Det er ikke så tæt på, men der er en forestilling d. 15. maj i Malmø, som nemt kan nås fra København. Se omtalen og turneplanen her.