Diskriminationsforbud er på vej

Blandt dagens strøm af nyheder, som jeg hørte på vej til arbejde i går i bilradio, var for en gang skyld en positiv af slagsen. Endelig, endelig følger Danmark trop med de nordiske lande.

Formand for Danske handicaporganisationer  DH Thorkild Olesen twittede:

Stort. I @handicapdk glæder vi os . Tak@Mai Mercado

Glæden skyldes at Danmark nu vil følge op på handicapkonventionens intention, hvilket betyder at det bliver forbudt at diskriminere handicappede   og  man vil som handicappet  fremover have mulighed for at klage til ligebehandlingsnævnet, hvis man  bliver udsat for diskrimination.

På vej over Lillebæltsbroen  hørte jeg socialminister Mai Mercado fortæller om regeringens udspil og efterfølgende  Maria Ventegodt Liisberg, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder, der glædede sig  meget over nyheden.

Indtil nu har det kun været forbudt på arbejdsmarkedet. Jeg tænker at denne  lov, der vil gælde alle samfundsforhold kan blive løftestang for rigtig meget bl.a.  forsikringsspørgsmål, som optager en del af de borgere, jeg har kontakt med.

Men også  andre områder kan der komme fokus på. Brugerorganisationerne jubler  og får nok nye kræfter til at kæmpe videre og jeg har plukket et par kommentarer fra hjemmesider og Facebook

“Denne lov kommer til at gøre en kæmpe konkret forskel for en masse mennesker”

siger Maria Ventegodt Liisberg på deres hjemmeside

Foreningen af  Danske Døvblinde FDDB

“Slut med at behandle handicappede som andenrangsborgere”

Danske Døves Landsforbund DDL

“Fantastisk nyhed!

Nu bliver det endelig forbudt at diskriminere mennesker med handicap i Danmark.”

Høreforeningen

“Gennembrud for danskere med handicap.”

Danske Handicaporganisationer ved formand Thorkild Olesen, der også er formand for dansk Blindesamfund siger på hjemmesiden tak for indsatsen fra handicappede i Danmark med følgende hilsen

Kære alle.

Endelig vil regeringen indføre et forbud mod at diskriminere mennesker med handicap.

Jeg vil gerne sige tak til alle jer, der gennem de sidste mange år har arbejdet for diskriminationsforbuddet. Mange af jer er stået frem i medierne med personlige historier, og det kan være hårdt. Men det har virkelig rykket noget politisk.

Med diskriminationsforbuddet bliver det ulovligt at afvise mennesker med handicap på restauranter, diskoteker og i børnehaver. Det hjælper os med at sikre, at vi har de samme rettigheder som alle andre. Og jeg håber, at forbuddet også vil være med til at nedbryde fordomme om mennesker med handicap.

Alle problemer bliver selvfølgelig ikke løst med det kommende diskriminationsforbud. Tilgængelighed er for eksempel ikke med i forbuddet, men det vil vi fortsat kæmpe for ad mange forskellige veje. 

I de sidste år har vi i handicapbevægelsen brugt mange kræfter på at kæmpe imod forringelser. Men denne sag viser også, at politikerne og hele samfundet kan overbevises, hvis vi arbejder konstruktivt med de rette argumenter. Det er meget positivt og meget opmuntrende.

Endnu en gang tak for den store indsats fra jer alle.

Bedste hilsner

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

Thorkild Olesen står på trappen i Handicaporganisationernes hus

Dejligt med en god nyhed i den daglige strøm  af triste nyheder. Det nytter at kæmpe.

God vinterferie til nogle af jer

Kirsten

 

One thought on “Diskriminationsforbud er på vej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *