Hørepædagoger på Vingstedcentret – dag to

Så fandt jeg linket fra Sverige

Se film om hørelse, hjerne og hukommelse her

Aftenen bød på spændende engageret diskussion om høresagen. En ny organisation HørNu er startet  ved Mikkel Schramm, der som barn af en døvelærer og arbejdende med høretekniske hjælpemidler brænder for at gøre det er at leve med høreteknisk hjælp mere smart og ikke blive låst fast i en handicapidentitet. Mikkel er ikke selv hørehæmmet.

Formand for høreforeningen Majbritt Garbul Tobberup, der som  formand siden 2014 arbejder på at få Høreforeningen gjort synlig og handlekraftig, kom med  gratis blad til deltagerne og en opfordring til at blive medlem. Majbritt har et middelsvært høretab.

Der var egentlig mere enighed end uenighed mellem de  to paneldeltagere, så der var flere opfordringer til, at de slog sig sammen!

Næste dags lange program med mange oplæg, gav ikke mulighed for at høre det hele.Der var flere spændende specialepræsentationer, hvor jeg ikke fik skrevet mig på listen i tide og heldigvis, fordi så fik jeg  hørt lidt forskelligt om hjælpemidler.

Else Marie spurgte, om der var nye hjælpemidler.

Der er rigtig meget med apps og kobling til smartphone /Iphone. Jeg ser, at der er mange superfine individuelle  løsninger.Bedre telefoner både syns- og høremæssigt og kommunikationsudstyr, der næsten ikke fylder og er nemt at betjene, også taktilt.  Næsten det hele trådløst.

Hos en forhandler var et samarbejde på vej med en ikke navngiven detailhandelkæde omkring et  teleslyngefelt ved kassen. Det lyder som en  vej til tilgængelighed,  som kan kan sprede sig til andre butikker. Følg med sidst på året.

Jeg var også lidt vild med en bærbar teleslynge, som jeg i hvert fald vil anbefale i kommuner, der ikke kender den, hvis de ikke har andre løsninger.

Høreapparater bliver bedre og bedre, og  til de nyeste CI er der produceret et superfint hylster for de CI-brugere, der er glade for vand. Jeg møder jævnligt personer med syns- og høretab, der er udfordret  ved havet og i svømmehallen, når de ikke kan støtte sig til hørelse.

Forhandler viste den  herligste  film  fra Rio, hvor en brasiliansk CI bruger viser, hvordan hylsteret sættes på og springer i bølgen ved Copacabana strand. Den fandt jeg på YouTube og du kan se den her. 

Jeg hørte om støjinducerede høretab, der ikke kan  måles på et audiogram, om APD og hyperacusis(lydoverfølsomhed) og det sidste oplæg var tilgængelighed med arkitektens øjne , kaldet universel design.

Professor Cammilal Ryhl introducerede et nyt designbegreb, der også ser på de sanselige og kognitive behov i byggeriet. Hun vidste og viste, hvilke udfordringer mennesker med syns- og hørenedsættelse kan have i byggeri i beton eller rum, der ikke kan overskues, og hun viste eksempler på smukke rum, der fungerer for os alle.

Jeg kan i øvrigt anbefale jer at besøge Handicaporganisationernes hus i Taastrup, som folk fra hele verden valfarter til for at se på tilgængelighed

Mættet af indtryk og træt i hovedet, drog jeg hjem til Fyn og glæder mig til at drøfte, hvad jeg har hørt med mine kollegaer.

Nu sidder jeg og må  igang med de mange mails, der venter inden weekenden, som jeg må indrømme, at jeg ser frem til 🙂

Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *