Polkaprikker, hjerne og efterårsferie

Så blev det efterårsferie for mange. Nogle tager til Aros og ser Monets blomsterprikker og åkander, andre forundres over Kusamas polkaprikker og surrealistiske rum på Louisiana, og vi taler sammen om de udtryk og billeder, som kunstnerne viser os.

I sidste uge besøgte jeg en kvinde , der ser mønstre i farver, faktisk harlekinmønstre i store og små tern i forskellige farver. En anden så blomsterbuketter på fortovet så livagtige, at hun næsten rakte ud efter det. Nogle ser børn, der kikker eller en kat, som slænger sig på fjernsynet.

Det er en meget almindelig følge for folk med  øjensygdommen AMD, også kaldet alderspletter på nethinden. Følgesygdommen kaldes Charles Bonnets syndrom, opkaldt efter en svejtsisk naturforsker, der selv fik disse hallucinationer som ældre på grund af nedsat syn. En skræmmende oplevelse for nogle, indtil  de erfarer, at de ikke er alvorlige syge; at det er ufarligt og kan  forsvinde over tid. Når vi underviser sundhedsfagligt personale, husker vi altid at nævne syndromet som en almindelig kendt følge ved AMD.

Hjernen finder på det. Ligesom  hjernen for nogle mennesker med høretab laver lyde af mange slags med varierende kraft, kaldet  tinnitus – det kan være meget hæmmende for nogle i hverdagen.

Fælles for både tinnitus og Charles Bonnets syndrom er, at jo mere man ved om det, og jo bedre ens syns- eller høretab er behandlet, des bedre kan det håndteres og somme tider forsvinder det. Jo mere anspændt og stresset, jo værre bliver det.

Kusomas polkaprikker blev en del af hendes liv sammen med de andre former og mønstre, hun har vist gennem sit lange liv. Ifølge Louisianas katalog er hun stadig i en alder af 86 år aktiv udøvende kunstener og startede som 80 år  en ny serie malerier. Først  var målet 100 styk, nu stiler hun mod 1000!

Så blomster og mønstre kan blive til verdenskunst, der kan optage os f.eks. nu i efterårsferien på Aros og Louisiana, men kan altså  også være en sær følgesygdom til synsnedsættelsen, der ikke lige kan slukkes for, men som er ganske ufarlig.

Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *