Den hvide stok

 

image

Manden med den hvide stok – Dansk Blindesamfund

Elsket og hadet af mange. Elsket fordi den er en hjælp og hadet fordi den viser ens sårbarhed.

Hvornår skal man begynde at anvende den hvide stok. Det er et meget individuelt sprøgsmål. Vi professionelle er ofte tidligere ude med en anbefaling i brugen af stokken end borgeren er klar til. Hvornår skal man som professionel begynde at tale om den hvide stok? Ville ønske jeg havde svaret.

Som en af vores unge deltagere i Usher 2 projektet sagde: ”Så fik jeg min diagnose og med det samme blev jeg tilbudt hjælpemidler bl.a. den hvide stok, men jeg var jo den samme, som før og havde ikke brug for det. Jeg følte ikke jeg blev set som den jeg var og mødt der hvor jeg var i mit liv.”

Men når det så er sagt, så fortæller den svenske blogger Thorbjörn Svensson også om hvor stor en hjælp det er, når man får overskredet den grænse, det er at tage den hvide stok i brug. Han har givet sin hvide stok et navn ”Kit”, og hvis du går ind på han blog rpblogg.wordpress.com kan du finde hans beskrivelse af ”Kit”. Du kan også tilgå bloggen via links på denne blog.
Han siger bl.a. ”Kit er min følgesvend gennem livet, han er min forlængede følelse langs med vejen og han er min vigtigste ven.”

Det samme udtrykker en af kvinderne, der var med i London på et netværksmøde. Hun siger: ”Den hvide stok baner vejen for mig, og folk bliver hjælpsomme”. Dette siger hun i et interview, som også kan findes her på bloggen. På den tur var hun den eneste ud af fire, der brugte den hvide stok. Det bragte også samtaler om fordele og ulemper ved at bruge den.

Da jeg ikke er synshæmmet, ved jeg jo ikke, hvordan det er at bruge den hvide stok, men jeg kan genfortælle mange af de tilbagemeldinger, jeg får fra brugere af stokken. Den største skræk er nok det med at udstille sig. Man bliver synlig i gadebilledet og fremstår som den synshæmmede/blinde, et selvbillede, som man jo ikke ønsker at have. Modsat bliver man måske opfattet som halvfuld og klumpet, for man jo ikke kan se på en, at man er synshæmmet.

I Sverige har man en hvid stok med røde markeringer, det betyder at man er både syns- og hørehæmmet.

Når dette så er sagt, så er det vigtigt igen at understrege, at det er meget individuelt, hvornår og om man vil bruge den hvide stok.

Else Marie

 

One thought on “Den hvide stok

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *