Når unge selv fortæller…

Mød Clara, Josefine og Søren. De er gæstebloggere hos vores kollegaer, der tilbyder rådgivning til personer med betydelige høretab. De er også unge, og fortæller om, hvordan det er, at være ung, når man har et høretab.

Det er spændende og gribende fortællinger, der sætter fokus på, hvordan livet og uddannelsesvalget kan påvirkes og ændres af ens høretab. Det kan være komplekse sammenspil, hvor forholdet til hørelsen nogle gange spiller ind, men alligevel er en konstant følgesvend, som de unge må forholde sig mere eller mindre eksplicit til.

Der er Clara, der har prøvet at læse cand.mag i Dansk og Audiologopædi, men som igennem en modningsproces bliver klogere på sig selv og vælger at læse til pædagog til sidst. Det er en rejse – også mellem at være Clara og være en person med et høretab – og finde et sted, hvor man virkelig hører hjemme.

Så er der Søren. Han er uddannet murer. Men skifter retning og tager en HF og efterfølgende en uddannelse som animator (person, der laver tegnefilm). Fra København til Viborg for at forfølge en drøm. Men også en svær drøm, når man bruger tegnsprog og tolke på uddannelsen. Det gjorde det svært at være en del af det sociale fællesskab, og uddannelsen blev meget ensom for Søren.

Endelig er der Josefine. Hun læser til pædagog, også selvom hun i lang tid drømte om at være dyrepasser, men hun kunne ikke finde en praktikplads. Så måtte hun revidere hendes planer. Hun fandt ud af, at hun gerne ville hjælpe mennesker med handicap, derfor valgte hun at tage en uddannelse som social- og sundhedsassistent.

Josefine bruger CI. Det giver udfordringer, når hun er på arbejde. Det kan være svært at høre andre, når de fx bruger visir eller mundbind, men hun peger også på, at det er meget vigtigt at man kommer godt fra start, når man indgår i nye sammenhænge ellers kan det give mange problemer senere.

Kort sagt – det kan anbefales at læse de tre fortællinger – det giver et indblik i, hvordan det er at være ung, og have et høretab. Det er ikke nemt og kræver en delikat balancegang til tider, hvilket vi får et indblik i.

Læs mere her – link til Facebookside: https://www.facebook.com/betydeligthoretab

Tak til vores kollega, Marie, for at måtte fortælle om disse fantastiske unge. Og tak til de unge for at fortælle om deres liv og overvejelser.

/Niels-Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *